Knedle z truskawkami
![]() |
knedle z truskawkami - surowe i ugotowane |
Hej,
Wiem, że sezon na truskawki powoli dobiega końca, ale może u Was, podobnie jak u mnie, truskawkom w ogródku się coś pomieszało i zaczęły owocować pod koniec czerwca, więc..
podrzucam dzisiaj przepis na moje ulubione serowe knedle ze świeżymi truskawkami. Delikatne ciasto, świeże truskawki, orzeźwiający sos z jogurtu do tego.. :) Zalewa Was ślinka?
Składniki:
serek typu włoskiego - kulka 250 g,
dwa jaja,
1 1/4 szklanki mąki, + do podsypywania,
50 ml mleka lub śmietanki,
odrobina soli.
owoce truskawek - świeże, średniej wielkości.
Serek rozgnieść w misce widelcem dodając mleko i wbijając jaja, do powstałej wilgotnej masy dodać odrobinę soli i przesiewać mąkę delikatnie wyrabiając ciasto ręką.
Mąki sypiemy tyle, by ciasto było puszyste, ale nadawało się do formowania kul.
Nie dodajemy jej bardzo dużo, żeby nie zrobić z naszego knedla granatu przeciwpancernego.
Wyrobione ciasto zostawiamy na 20 minut w misce.* W tym czasie obieramy truskawy z szypułek i dokładnie je suszymy. Możemy delikatnie posypać je cukrem pudrem, jeśli są kwaskowate.
Następnie z ciasta formujemy rolkę i odcinamy po kawałeczku, wyrabiamy palcami placki, na które kładziemy truskawki i zawijamy je w okrągłe knedle tak, by w środku w okolicach truskawki nie znalazło się powietrze.
Uformowane kule odkładamy na lekko posypany mąką blat.
Wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy, mają wypłynąć + 4 minuty pokręcić się na powierzchni wody.
Smakują wyśmienicie z dodatkiem jogurtu i mięty.
Smacznego!
* koaguluje białko i ciasto jest bardziej zwarte
Komentarze
Prześlij komentarz