Pumpkin pie
*** posty piszę w sobotę 5.10, będą automatycznie się dodawać :) ***
Jak dziwnie jest się nie uczyć! Jak dziwnie jest marnować czas! Jeżeli chodzi o egzamin to czekam na uchwałę. Poszło mi kiepsko, bo bardzo źle się czułam, co prawda w nocy zrobiłam test zeszłoroczny i miałam 111 punktów, ale tegoroczny był nieporównywalnie trudniejszy. Ale jakoś trochę przestało mi zależeć, tym bardziej, że trochę kiepsko się dzieje z moim zdrowiem i póki nie zrobię wszystkich badań to wolę nie podejmować żadnych decyzji.
No! I w każdym razie wróciłam do oglądania Gossip Girl i trafiłam na odcinek, jak Blair Waldorf obchodzi Święto Dziękczynienia i wymyśliłam sobie takie ciasto :)
Składniki:
farsz:
- 1kg obranej pokrojonej w kosteczkę dyni,
- szklanka soku pomarańczowego,
- pomarańczowa galaretka,
- 2 łyżki cukru,
- sok z połowy cytryny,
- kawałek imbiru.
ciasto:
- 100 g masła,
- 200 g mąki pszennej typ 650,
- 100 g cukru pudru,
- jajko
Ciasto:
Po prostu - wszystko zagnieść :) włożyć do lodówki na 30 minut!
Rozwałkować ciasto i wyłożyć tortownicę lub blaszkę do tart- średnica ok.24 cm. Ponakłuwać dno widelcem, wyłożyć boki blachy i zostawić trochę ciasta na paseczki na wierzch.
Piec w temp.180 st. przez 15 minut. Można przyłożyć folią aluminiową i grochem, ale ja tam lubię jak jest nierówno! :) Kiedy będzie złota wyjąć iiii...
nałożyć przygotowany
Farsz:
Dynię ugotować w soku pomarańczowym z imbirem aż zmięknie i będzie się rozpadać. Następnie wyjąć imbir i ugnieść ją jak puree, dodać galaretkę rozrobioną w niewielkiej ilości wody, tak, aby się rozpuściła. Posłodzić, do smaku i dodać sok z cytryny. Wystudzić masę!
Następnie na ten podpieczony spód wyłożyć masę i zrobić paseczki.
Włożyć do pieca na następne 20-25 minut - u mnie trochę blado wyszły paseczki - musicie kontrolować swoje:)
Smacznego!
A na deser po deserze.. śpiąca Pi :)
Będzie dobrze, ja to wiem.
OdpowiedzUsuńCo do ciasta dyniowego, nieźle eksperymentujesz, jeszcze takiego nie jadłam. Ale marzy mi się smaczna zupa dyniowa (tą na mleku już znam).