GUACAMOLE

Guacamole to propozycja na podwieczorek albo na zakąskę imprezową, łatwo ją przygotować i daje duże pole do popisu jeżeli chodzi o dodatki. Jest to rodzaj salsy wynalezionej podobno przez Azteków! Współcześnie smakuje równie dobrze.




 


2 dojrzałe awokado,
2 ząbki czosnku,
sok z jednej limonki (cytryny),
pół czerwonej cebuli,
pomidor bez skórki i pestek albo kilka suszonych pomidorów z oleju,
pół papryczki chili,
pół łyżeczki soli.

Obrane awokado miażdżymy w moździerzu albo widelcem na desce, dodałam zmiażdżony czosnek, posiekane w drobniutką kosteczkę papryczkę cebulkę i pomidory. Dodałam sól i wyciśnięty z limonki sok. Zamieszać, schłodzić w lodówce :)

Propozycja bardzo prosta w wykonaniu i mało czasochłonna. W smaku CIEKAWA, warta polecenia :) 
A teraz zjem sobie kilka nachosów z moim guacamole! :) 


Pozdrawiam gorąco moje koleżanki ze studiów!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty