Śmietankowy sernik krakowski
update 24.12: jest rewelacyjny, idealnie słodki, delikatny i rodzynki nie opadły na dół ;D
Sernik krakowski z kratką
Kruche ciasto:
- 240 g mąki typ 405,
- 2/3 kostki Palmy,
- pół szklanki cukru pudru,
- 2 żółtka
pozostałe białko z jajek użyć do posmarowania kratki.
Masa serowa:
- 1kg twarogu śmietankowego President,
- 100 ml śmietanki, ja dodałam 18%, w przepisie 30%,
- dwie szklanki cukru pudru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 5 jajek,
- garść rodzynek,
- trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Kruche ciasto: zagnieść. Podzielić na dwie części: spód i wierzch, schłodzić i wyłożyć na papierze do pieczenia w blaszce. Zrobić widelcem dziurki. Piec ok 15 minut w 190st. Powinno być złote i chrupiące.
Masa serowa: ser połączyć ze śmietanką, mąką. Żółtka wymieszać z cukrami i dodać do twarogu. Białko ubić na sztywno, delikatnie dodać do masy. Rodzynki namoczyć i obtoczyć w mące, dodać do masy, tak samo jak skórkę.
Wylać masę na upieczony spód, na wierzch ułożyć kratkę z pasków z ciasta. Kratkę posmarować białkiem.
Piec w 180-190 st. przez ok 50 minut.
Dekoracja: dowolna :) na posypałam cukrem pudrem i śnieżynkami Dr.Oetkera. Taki akcent świąteczny ;)
ach ta sexowna krata ;D u mnie w tym roku bez sernika, za to piernikowo i makowcowo
OdpowiedzUsuńpiękny sernik! Wesołych Świąt, dużo miłości i radości:)))
OdpowiedzUsuńpysznie! jestem wielką fanką serników :)
OdpowiedzUsuń