Giuseppe, Giuse-Giuseppe :) Domowy Józek
Hej!
Lubicie mrożoną pizzę Giuseppe? A może wolicie pizze na cienkim chrupiącym cieście? Oto przepis na grubego Józka lub dwie pizze na cienkim :)
Składniki na dużą blachę do pieczenia (tą fabryczną z piekarnika):
4 szklanki pszennej mąki,
50 g drożdży świeżych,
łyżeczka soli,
kubek ciepłej wody,
1/4 kubka oliwy,
oregano wg. uznania,
Sos:
po 2 łyżki koncentratu pomidorowego i ketchupu,
bazylia, oregano,
odrobina cukru i soli, ostra papryka w pyłku,
łyżka oliwy.
W plastikowym naczyniu połączyć: wodę, drożdże, oliwę i sól, w dużej misce umieścić mąkę z oregano, dodać do niej wodną masę.
Wyrabiać ciasto, aż będzie mięciutkie, można dosypać mąki.
Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 40 minut, żeby tam urosło.
W tym czasie robimy sos: mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy, by się przegryzły.
Po wyjęciu podejmujemy decyzje: czy chcemy Józka, czy dwie cienkie pizze. Jeżeli to 1 to na dużej wysmarowanej oliwą blasze wykładamy całość masy, jak cienkie to dzielimy ciasto na pół.
Zasadę znacie? Sos, ser, dodatki.
Brzegi smarujemy oliwą, albo spryskujemy oliwą w sprayu.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 st na 10-15 minut (zależy od grubości - sprawdzajcie).
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz