Giuseppe, Giuse-Giuseppe :) Domowy Józek

 

Hej!

Lubicie mrożoną pizzę Giuseppe? A może wolicie pizze na cienkim chrupiącym cieście? Oto przepis na grubego Józka lub dwie pizze na cienkim :)

Składniki na dużą blachę do pieczenia (tą fabryczną z piekarnika):
4 szklanki pszennej mąki,
50 g drożdży świeżych,
łyżeczka soli,
kubek ciepłej wody,
1/4 kubka oliwy,
oregano wg. uznania,

Sos:
po 2 łyżki koncentratu pomidorowego i ketchupu,
bazylia, oregano,
odrobina cukru i soli, ostra papryka w pyłku,
łyżka oliwy.

W plastikowym naczyniu połączyć: wodę, drożdże, oliwę i sól, w dużej misce umieścić mąkę z oregano, dodać do niej wodną masę.
Wyrabiać ciasto, aż będzie mięciutkie, można dosypać mąki.

Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 40 minut,  żeby tam urosło.

W tym czasie robimy sos: mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy, by się przegryzły.

Po wyjęciu podejmujemy decyzje: czy chcemy Józka, czy dwie cienkie pizze. Jeżeli to 1 to na dużej wysmarowanej oliwą blasze wykładamy całość masy, jak cienkie to dzielimy ciasto na pół.

Zasadę znacie? Sos, ser, dodatki.

Brzegi smarujemy oliwą, albo spryskujemy oliwą w sprayu.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250 st na 10-15 minut (zależy od grubości - sprawdzajcie).

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty