❅ Blogmas #4 - Sałatka z burakiem i botwiną
Hej!
Sorki za małą obsuwkę, ale wczoraj miałam urwanie głowy, ale takie pozytywne na szczęście :) Dziś przychodzę do Was z sałatką, która będzie jak znalazł po Świętach. Jest lekka, sycąca i zdrowa. Moja propozycja zawiera ugotowanego buraka, źródła żelaza, magnezu, potasu, wapnia, cynku, i wielu innych składników odżywczych i botwinę będącej oznaką tęsknoty za wiosną i latem.
Wszystkie składniki możecie kupić w Biedrze.
Składniki:
- garść mieszanki sałat z botwiną,
- ugotowany buraczek,
- grillowana lub wędzona pierś z kurczaka,
- kulka mozarelli,
- pół awokado,
- pomidor śliwkowy,
- ćwiartka papryki.
Przygotowanie:
Mozarellę warto jest porwać w palcach na mniejsze kawałki. Buraczka, pierś, pomidora, paprykę kroimy w kostkę, awokado nacinamy dookoła, wykręcamy, wyjmujemy pestkę i drążymy łyżeczką miąższ. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i dodajemy sałatę. Można dodać czarnuszki.
Sos:
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego,
- pół łyżeczki musztardy sarepskiej,
- sól lub wegeta, pieprz,
Łączymy składniki i polewamy nim sałatkę. Można zamiast jogurtu dodać majonez.
Sosik pod wpływem bezpośredniego kontaktu z burakiem zmieni kolor na taki bardziej chłodnikowy :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz