Bożonarodzeniowy cookbook 23.12
Wiedziałam, że dziś będzie pracowity dzień. Za gotowanie wzięłam się ok.godziny 16, bo czekałam na tatę z zakupami. Potem pojechałam do Rossmanna i zajumali mi z kieszeni 4 dychy :/ Ale przejdę do rzeczy.
Upiekłam dziś cycki murzynki z przepisu z mojewypieki.com nieco go modyfikując. Do masy budyniowej dodałam pół kieliszka szampana. I biszkopty namaczałam w soku wyciśniętym z pomarańczy i szampana.
*Szampan = wino musujące :D
Sernik Bake & Taste
Moja modyfikacja: do herbatników dodałam płaską łyżeczkę przyprawy do piernika.
Zupy w nieeleganckich, póki co, pojemnikach. Z lewej barszczyk, z prawej grzybowa.
Barszczyk do popicia:
4 buraki,
pół pora,
jabłko,
sól, pieprz biały,
ocet winny,
szczypta cukru,
liść laurowy, ząbek czosnku,
majeranek,
łyżeczka masła.
Obrałam buraczki i gotowałam z listkiem laurowym pół godziny, następnie wrzuciłam pora i jabłko pokrojone w ćwiartki, gotowałam, aż buraki zmiękną. Pod koniec gotowania zgniotłam nożem ząbek czosnku i wrzuciłam do garnka. Następnie wyjęłam wszystko i przyprawiłam.
Grzybowa:
garść suszonych grzybków,
bulion warzywny,
natka pietruszki,
odrobinka czosnku granulowanego,
sól, pieprz,
lubczyk.
Grzyby zalałam wrzątkiem w szklance. Bulion zagotowałam, następnie dodałam wodę z grzybków, doprawiłam i posypałam natką pietruszki.
Z buraków zrobię jutro ćwikłę i sałatkę śledziową.
Zamarynowałam szynkę do upieczenia i utopiłam w solance kaczkę.
Uff! Padam na dziób :) Do jutra :)
Gospocha z Ciebie na całego! A tego, co Ci ukradł pieniądze, mimo świątecznego nastroju, pokroiłabym i posoliła...
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!