Tzatziki :)

To mój popisowy dodatek! Przyrządzam go już 2/3 swojego życia, bo nauczyłam się przepisu gdy miałam 8 lat. Zebrałam już dużo pochwał, zachwytów, ale również cierpkich słów za to, że używam serka President, a nie jogurtu greckiego. Uważam, że gęstszy dłużej postoi w lodówce i nie rozpływa się po talerzu.

Składniki:
duży mięsisty ogórek,
serek naturalny President (twarożek, opakowanie średnie dostępne m.in. w Biedronce),
3-4 ząbki czosnku, (wg. uznania ilość),
łyżka oliwy,
łyżka octu balsamicznego,
sól, cukier - do smaku około po płaskiej łyżeczce.

Ogórek ścieram na tarce na najmniejszych łezkach - dzięki tej fakturze tarki otrzymujemy więcej ogórkowej papki niż z tej ścierającej). Odcedzam nadmiar wody. Dodaję do serka, wciskam czosnek, dodaję oliwę, ocet, sól i cukier. Wymieszać i włożyć do lodówki, by się przegryzło.

Można dodać mięty z ogródka :)

Super do mięs, ryżu, chlebka, babki ziemniaczanej, placków...

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty